I denne artikkelen møter du noen generelle tanker bak utforming av undervisning som kan være aktuell uavhenging av hvilke fagstoff du skal formidle. Enkelte finner kanskje noen av disse som en selvfølge, men gode tips er
Utenfor undervisningen
Hvem skal være den aktive i timen?
I forkant av timen er det sentralt å tenke gjennom hvem som skal være aktiv. Skal du som lærer snakke, styre og formidle eller skal elevene engasjeres?
Bruk læreplanen!
Å bruke læreplanen er for de aller fleste en selvfølge, men mange legger fortsatt opp fagstoff og årsplaner etter lærebøker. Skal du skape engasjerende og variert undervisning er læreplanen det riktige utgangspunktet, og din egen fantasi et bedre middel.

Hva husker man?
Tenk gjennom hvordan man husker og hvilke sanser man bruker. Tilrettelegg undervisningen etter dette, men varier sanseinntrykket til elevene.
Strukturer økten
Planlegg strukturen av økten. Hvis du for eksempel har time mot slutten av dagen kan det være greit å begynne med det elevene opplever som tyngst og heller avslutte med det enklere.
Ha opplegg i bakhånd
Uansett om du har gjennomført opplegget ditt tidligere eller ikke er ekstra oppgaver alltid kjekt.
Forvent progresjon
Lag tydelige forventninger til hvor langt du mener elevene bør komme i opplegget og informer elevene om disse.
Tenk taksonomi i vurderingssituasjoner
Sliter du med å sette karakter kan Blooms taksonomiske inndeling være til god hjelp. Denne viser en tydelig og konkret sammenheng mellom prestasjon og måloppnåelse.

I undervisningen
Styr digitale verktøy
Tydelig klasseromsledelse vektlegges sterkt i profesjonsfaglig utdanning, men i forhold til nåtidens digitale skole er det viktig å poengtere kontroll over laptop, nettbrett og mobil. Styr derfor hvordan elevene bruker de digitale verktøyene. Hvor skal mobilen legges? Skal laptopen være åpen eller lukket?
Bruk rommet
Lærerens plass er ikke ved tavlen. Gå litt rundt i klasserommet og vær en dynamisk lærer. Tilstedeværelse sparer deg for å snakke høyt, elevene føler de blir bedre sett og skjerper fokuset sitt.
Vær tydelig og gi klare instrukser
Hva skal gjøres og hvorfor? Informer elevene tydelig om hva de skal gjøre og hvorfor det er viktig. Skal de lytte, se eller notere? Dette gjelder hele tiden, men spesielt under presentasjoner. Elevene trenger for eksempel ikke notere dersom du har eller skal legge ut presentasjonen. I slike tilfeller er det bedre at de lytter til deg, og dette må man formidle til dem.
Ikke prat mens elevene noterer fra skjerm
Under presentasjon, film eller annen informasjon på skjerm er det viktig å ikke prate samtidig som elevene noterer. Gi dem noen minutter til å skrive ned informasjonen fra skjermen før du begynner å prate. De fleste greier ikke ha fokuset flere steder. Av denne grunn er det like viktig å dele opp informasjonen på skjermbildet til oversiktlige moderate inntrykk og mengder.
Puser gjelder også i andre sammenhenger. For å kunne fokusere best mulig trenger elevene tid til å skrive ned hva du gjennomgår. Ta et pusterom under forelesning, sett videoen på pause, stopp opp noen minutter og la elevene notere før du går videre.
Tenk tverrfaglighet
Dersom du har utdanning innen flere fag er det sentralt å tenke tverrfaglig. Fagene henger på mange måter sammen og elevene ser enklere nytten dersom du knytter sammen trådene. Underviser man for eksempel om personlig økonomi i samfunnskunnskap kan begreper fra matte knyttes opp. Hvis man foreleser om den franske revolusjon i historie er det lurt å trekke inn prinsipper om demokrati fra samfunnsfaget eller trekke inn litteratur fra opplysningstiden i norsk. Husk at du driver med folkeopplysning og er lærer, ikke mattelærer, historielærer, norsklærer eller gymlærer, men lærer.
Tenk over utbytte ved dialogundervisning
Hvem har utbytte ved dialogundervisning? Muntlig aktiviteter i gruppe eller par aktiviserer flere.
Varier sanser og inntrykk
Et voksent menneske holder konsentrasjonen i rundt 20 minutter, mens en videregående elev har kanskje enda mindre. Skal timen bli spennende må du variere aktivitetene i forhold til hvilke sanser man bruker. For eksempel kan timen begynne med en podcast etterfulgt av skriving, deretter video og avslutningsvis en quiz.
Bruk tidsfrister
Dette kommer litt an på hvordan du praktiserer klasseromsregler, men sett tydelige tidsfrister. Hvis noen trenger å fylle vann, hente noe i skapet eller forlate klasserommet kan en timer (nedtelling) være til god hjelp. Slik lærer du elevene å være effektive og friminuttet blir mer attraktivt til slike aktiviteter.
Bruk stemmen bevist
Ikke prøv å overdøve klassen dersom de prater i munnen på deg. Stopp heller opp og vent til det blir stille. I situasjonene dette ikke fungerer kan dirkete tilsnakk til enkelte personer som snakker mye være en løsning.
Repeter
Du kan aldri repetere nok. Gjennomgå fagstoffet fra forrige time i korthet og understrek viktige ting. Selv på slutten timen er det stadig nødvendig å gjennomgå det man snakket om i begynnelsen.
Bruk fysiske gjenstander
Enten du skal demonstrere noe eller aktivisere elevene er fysiske ting en nøkkel. En ball kan for eksempel kastes til eleven som skal svare på spørsmålet. Dette hever fokuset og gjør elevene til aktive deltakere i undervisningen.
Har du noen gode metoder, forslag, tips eller triks? Kommenter gjerne nedenfor :)
Comentarios